Vissza a listához

Balin - Boleň dravý

Leuciscus aspius

Balin

az egyetlen pontyragadozó Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban. Nagyon félénk. Sok horgász számára a ragadozó balin az egyik legnehezebben fogható hal. A halászok látják őket a felszínen vadászni és a part közelében mozogni, de nem és nem kapják be a csalijukat.
Teste hosszú, oldalt kissé lapított. Háta fémesen sötét, oldalai pedig gyönyörű ezüstös színben ragyognak. Nagy aranyszínű szemei vannak, amelyek kiváló látást biztosítanak neki, és nagy, felfelé álló szája teszi őt vizeink egyik leggyorsabb és legsikeresebb ragadozójává. Kedvenc vadászterülete különösen a partközeli sekély vizek, betonoszlopok és gátak közelében. Kisebb halrajokat keres fel, amelyekbe óriási sebességgel repül bele, és igyekszik elkábítani őket. Gyakran előfordul, hogy ilyen sebességgel elvétik a zsákmányt, de ez nem okoz nekik gondot, hiszen többször is nekivetik magukat a halaknak, amíg el nem kapják őket.
Gyakran előfordul, hogy látjuk, amint a balin "cápauszony" V alakban szeli vagy csavarja a vízfelszínt.
A hát- és farokúszó sötétszürke, a többi vöröses színű.
A balinnak nincsenek fogai az állkapcsán, de mint minden pontyhalnak, neki is vannak nyelőcsőfogai az utolsó kopoltyúív mögött. A nyelőcsőfogak kétsorosak, simák és kampósak. Vékonyak, karcsúak és összességében finomabbak, mint a pontyok nyelőcsőfogai.
Hosszú életű hal, átlagosan 11 évig, legfeljebb 16 évig él, 1 méteresre nő, maximális súlya meghaladja a 10 kg-ot.

Boleň dravý 

(Leuciscus aspius) patrí ako jediný medzi kaprovité dravce na Slovensku a v Česku. Je veľmi plachý a dravý. Pre mnohých rybárov patrí boleň dravý medzi najťažšie lovené ryby. Rybári ich vidia loviť na hladine a premávať sa tesne pri brehu, no nie a nie, aby našu nástrahu zobral.

Má dlhé telo, z bokov mierne sploštené. Chrbát má až kovovo tmavý a boky žiaria krásnou striebristou farbou. Veľké zlaté oči, ktoré mu zaručujú výborný zrak, a veľké ústa s postavením dohora robia z neho jedného z najrýchlejších a najúspešnejších dravcov našich vôd. Ich obľúbenými loviskami sú hlavne plytčiny blízko brehu, pri betónových pilieroch a hrádzach. Vyhľadávajú húfy drobných rybiek, do ktorých vletia obrovskou rýchlosťou a snažia sa ich omráčiť. Často sa stáva, že v tej rýchlosti svoju korisť netrafia, no nerobí im to žiadny problém, keďže po rybkách štartujú aj opakovane, kým ich neulovia.

Často sa stáva, že stačí, keď vidíme boleniu „žraločiu plutvu“, ako rozráža či čerí vodnú hladinu do V,

Chrbtová a chvostová plutva sú tmavošedé, ostatné sú červenkasté.

Boleň nemá zuby na čelusti, ale ako všetky kaprovité ryby má pažerákové zuby za posledným žiabrovým oblúkom. Pažerákové zuby sú dvojradové, hladké a hákovité. Sú tenké, štíhle a celkovo sú jemnejšie ako pažerákové zuby kapra.

Dlhoveká ryba, dožíva sa priemerne 11 rokov, maximálne 16 rokov, dorastá do 1 m, maximálna hmotnosť presahuje 10 kg.

Támogatók