Rólunk és a Tőkési ágról

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Engedje meg, hogy bemutassam Önnek Zelené dedičstvo - Zöld örökség nevű polgári társulásunkat, melynek tevékenységével szeretnénk megőrizni Csallóköz egyik kincsét, a Tőkési ágat a következő generációk számára, valamint kialakítani egy ifjúsági szervezetet, amely igyekszik majd aktívan bevonni a fiatalságot a természet védelmébe, eleinte legalább helyi szinten.

Mi a Tőkési ág és hol található?

Ez a Kis Duna egyik elszakadt ága, amely Csallóköz szívében helyezkedik el és a szlovákiai törvények szerint 5-ös védelmi fokozatot élvez. Ez a szint nem enged semmiféle beavatkozást sem a folyóba, sem pedig a környező erdőkbe 100 m széles szakaszon.

A terület 1993-tól az Országos természetvédelmi területek közé tartozik. Az ág hossza 31 km és Dióspatonyrétről ered, majd áthalad Hodos, Abony, Eperjes, Dunatőkés, Csallóközkürt, Felsővámos, Vásárút és Nyárasd kataszterein.

Alap állapotban, egy nagyon tiszta vízzel rendelkező kis folyamról van szó, amelynek területén él például a védett Vöröshasú unka (Bombina bombina), az Európai vidra (Lutra lutra), a Nagy szarvasbogár (Lucanus cervus), a Szivárványos pisztráng (Rhodeus sericeus amarus), a Réti csík (Misgurnus fossilis), a Széles durbincs (Gymnocephalus baloni), a Halványfoltú küllő (Gobio albipinnatus), a Vágó csík (Cobitis taenia), a Balin (Aspius aspius) és a Leánykoncér (Rutilus pigus) is. A védett vízi növények közül említésre méltó a Közönséges vizilófark (Hippuris vulgaris), a Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), a Vizitök (Nuphar lutea).

Az ág egyes területein aktív a Natura 2000 nevű európai program is.

  

Miért akarunk természetvédőként mégis beleavatkozni?

           A történelem folyamán az ág elszakadt a Kis Dunától, s ezzel lényegesen megcsappant a vízutánpótlása. A Bősi vízierőmű megépítésével a területen annyira megváltozott a föld alatti víztartalékok mozgása és mennyisége, hogy egyszerűen nincs elég nyomás arra, hogy az ágat alulról elegendő víz táplálja. Azokból a forrásokból és buzgárokból, amelyek még megmaradtak, hogy az ágat táplálják vízzel, sajnos nagyon sok beföldelődött az óriási mennyiségű iszap által, mely az ág alján mozog. Nincs elegendő erejű vízmozgás ahhoz, hogy ezek folyamatosan tisztítva legyenek.       Társaim, akik családja itt él több generáción keresztül, könnyes szemmel figyelik, ahogy az ág folyamatosan iszaposodik, tűnik el. Szomorú, de az állami szerveknek évtizedeken át tartó „zaklatása” sem hozott eredményt, ezért mi, néhány helyi lakos összefogtunk, hogy egy polgári társulás által próbáljuk meg mozgásba hozni az ügyet. Találjunk támogatókat és segítőket az ág revitalizációjára, hogy megmaradjon az élőhelye annak a sok itt élő állatnak és növénynek, valamint a szívünknek oly kedves folyóban a gyermekeink és unokáink is tudjanak majd gyönyörködni.

Mit értünk el a 2019-es megalakulásunk óta?

               Mivel mi, akik megalapítottuk a társulást, csak amatőr szinten vagyunk természetvédők és sokkal inkább védjük ezzel az elképzelésünkkel a területen lévő csodás természetet, hogy gyermekeink és unokáink is meg tudják nézni, meg tudják élni ezt a csodás kincset, melyet Tőkési ágnak neveznek, kénytelenek voltunk hozzáértő szakembereket keresni, akik igazán segíteni tudnak a megőrzésben. Ezen az úton sikerült a Nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem által valamint a Pozsonyi Szlovák Technikai Egyetem, a Szlovák Vízművek és társulásunk partnerségében beadni egy projektet, amely a Norvég alapból tervez támogatást szerezni az ág feltérképezésére és a megmentésének kidolgozására. A projekt 2021. október 26-án megnyerte a pályázatot és a szerződést 2022. február 22-én írta alá a szlovák természetvédelmi miniszter, Budaj úr. A projekt kódja ACC04P05.

Miért van szükségünk az Ön támogatására is?

               A projekt és a szerződés aláírásával, elkezdődik egy éveken át tartó folyamat, amely reményeink szerint nem csak az ág megmentésével/revitalizációjával fog foglalkozni, hanem a helyi fiatalok a természet védelmébe való aktív bevonásával is.

               Ezen az úton még megannyi kihívás, kaland és munka vár ránk. Mi, akik ez idáig is önkéntes munkánkkal segítettük az ügyet, egyre több idő és erő ráfordításával leszünk csak képesek megtartani a célunk felé vezető út munkáinak minőségét és még több gyümölcsöt nevelni belőle. 2020-2022ben megannyi önkéntes segített nekünk, sok is volna felsorolni mindannyiukat. 2022 július 16ikán az 1. Családi napunkon a Szigeti tanyán elértük az első nagyobb sikerünket, ahol több helyi lakos, vállalkozó,néhány polgármester és pár politikus is támogatott minket, hogy meg tudjunk közösen önkénteseinkkel együtt teremteni egy fantasztikus napot nem csak a gyerekek számára. Rendkívül hálásak vagyunk minden segítségért mindannyiuknak! A támogatás megsegítette a társulásunkat abban, hogy minden hónapban szervezzünk legalább 1 eseményt, ahol a gyerekek tanulhatnak valamit a természetről és az ember kapcsolatáról vele. Ebben az országban jót akarni cselekedni nem csak rengeteg időt, munkát, energiát igényel, hanem pénzt is. Munka és anyagi források szempontjából egy feneketlen kút amit vállaltunk, de szerencsére mindig próbálunk nemzetközi projektokból nyerni támogatásokat és hiszünk benne, hogy kitartással sikeresekké fogunk válni.

Ön is segíthet!

               Amennyiben elképzelésünk és munkánk elnyerte a tetszését, kérjük támogasson minket akár anyagilag, vagy más módon. Ha anyagilag szeretné társulásunkat támogatni, akkor ennek a legegyszerűbb formája a társulás bankszámlájára SK66 0900 0000 0051 7055 5685 átutalt összeg, ebben az esetben kérjük, megjegyzésként írja be, hogy támogatás. Továbbá, amennyiben Ön szlovákiai állampolgár, vagy Szlovákiában van cége, támogathat cége adójának 1%-ával, vagy fizetése adójának 2%-ával, a nyomtatvány kitöltéséhez szükséges adatok a fejlécben találhatók.

               Ha más elképzelése van a megsegítésünkről, kérem, írjon rá társulásunk elnökére a csudaip@gmail.com email címre és megegyezünk a lehetséges módokról.

               Ha szeretné a nevét, vagy cége nevét feltüntetni, mint támogató, kérem jelezze szintén a fent említett email címen.

              

A társulás nevében is köszönünk minden nemű támogatást

Bc. Csudai Péter

A társulás elnöke

További elérhetőségeink:

Tel: +421 915 776 328

A facebookon megtalál minket a Zelené Dedičstvo – Zöld Örökség címszó alatt.

Ha bármilyen kérdése van, kérem, hívjon nyugodtan, igyekszünk majd a lehető legjobb tudásunk szerint megválaszolni azt.

Támogatók